BITCOIN RANSOMWARE

Wat is Bitcoin ransomware?

Bitcoin ransomware staat voor een gijzelvirus dat een computer blokkeert en dwingt om de gebruiker te betalen in bitcoins. De gebruiker zal genoodzaakt zijn om bitcoins te kopen om de hacker te kunnen betalen. Een berucht voorbeeld is het Wannacry gijzelvirus!

bitcoin ransomwareDit is een slimme zet van cybercriminelen om reguliere banken en bankrekeningen te vermijden die opsporing makkelijk maken. Dit is de reden waarom cybercriminelen meer en meer hun slachtoffers vragen om het losgeld te betalen in bitcoins. De term verwijst dus naar de betalingswijze en niet naar het feit dat bitcoins malware bevatten. Dit is vergelijkbaar met het Ukash-virus. De vraag is wanneer nieuwe Kovter ransomware en Politievirus varianten ook bitcoin als een betalingswijze gaan vereisen. Nee, bitcoin is geen virus. Bitcoin is een bijzondere gedecentraliseerde cryptocurrency dat werkt zonder banken als een soort digitaal cash of contant geld. Voor meer informatie: wat zijn bitcoins?

Bekende Bitcoin Ransomware varianten:

Een specifieke bitcoin ransomware variant is de CTB-Locker.  CTB staat voor ‘Curve Tor Bitcoin Locker’ en is al ene tijdje actief. Andere naamvarianten in omloop voor precies dezelfde bitcoin ransomware zijn BackDoor-FCKQ, Downloader-FAMV, Injector-FMZ  en  Trojan.Cryptolocker.E. Volgens waarschuwingen van McAfee Labs en Symantec wordt deze bitcoin ransomware nu aggressief verspreid via spam campagnes. De spam email bevat een besmette .jpg afbeelding en of een .zip bestand. Het bestandje bevat het installatiebestand van de CTB-Locker. Wanneer je op de afbeelding klikt of het zip bestand opent, zal er een kwaadaardige code in de svchost.exe bestand worden geinjecteerd en een taak maken voor het verplaatsen en versleutelen van alle bestanden.

bitcoin ransamware

Op deze manier kan een computer met de CTB-Locker besmet raken en alle bestanden worden versleuteld en op slot worden gezet. De gebruiker zal losgeld moeten betalen in bitcoins om de sleutel te krijgen om de bestanden weer te ontsleutelen. Wees niet bang, de bestanden zijn echt goed versleuteld! Er wordt gebruikt gemaakt door RSA encryptie technologie met een 3,072 encryptie sleutel! Het wordt geen makkelijke opgave om dit varkentje te wassen. Wanneer deze bitcoin ransomware alles achter slot en grendel heeft gezet zal de gebruiker op gezette tijden met een pop-up schermpje worden lastig gevallen met een bericht dat je 96 uur de tijd hebt om te betalen anders zal de sleutel worden vernietigd en alle bestanden op jouw computer worden vernietigd!  Er wordt vervolgens een lijst getoond met alle bestanden die versleuteld zijn en hoe je het losgeld kunt betalen.

Hoe kan ik bitcoin ransomware verwijderen?

Door gebruik te maken van een echte specialistische malware scanner zoals de SpyHunter.

Hoe kan ik problemen met CTB Locker en bitcoin ransomware vermijden? 

Vele slachtoffers betalen het losgeld, maar er is geen garantie! Het is gewoon noodzaak om te investeren in een goede malware scanner. Bovendien moet je van alle bestanden geregeld een backup of reservekopie te maken met de beste backup software.

Gerelateerde artikels:

 

LiBerBits

Remi Valentijn

Comments on this entry are closed.

Previous:

Next: