FLASHBACK TROJAN

De Flashback Trojan / Trojan BackDoor.Flashback heeft een einde gemaakt aan de mythe dat Mac computers geen virusscanner nodig hebben.  Vooral de Flashback Trojan variant BackDoor.Flashback.39 heeft veel ophef gemaakt en een enorm mac-botnet weten op te bouwen. In totaal heeft deze Flashback Trojan variant 600.000 Mac computers weten te besmetten en in te lijven in één enorm botnet van mac computers! 256 van deze mac computers waren waarschijnlijk afkomstig van het hoofdkantoor van Apple! De Flashback Trojan is de meest beruchte Mac malware tot heden.

Hoe kon de Flashback Trojan zo enorm toeslaan?

flashback trojanEen mac computer wordt kwetsbaar doordat Snow Leopard en Lion Java installeren. Voor Java komen vaak nieuwe security updates uit voor nieuwe kwetsbaarheden die vaak in Java-applicaties worden ontdekt. Java kwetsbaarheden worden met behulp van Java-exploits benut om kwaadaardige programma’s op de computer te installeren. De meeste mac computers hebben gewoon kwetsbare Java programma’s draaien. De Flashback Trojan is speciaal ontwikkeld om deze Mac computers met deze kwetsbaarheden te infecteren. Het is voldoende om een besmette website te bezoeken om deze Trojan onmiddelijk op je Mac te krijgen. Gelukkig is het geen banking trojan of ransomware, maar een vorm van kwaadaardige monitoring software voor het uitlezen van het internet verkeer en zoekgedrag van Mac internet gebruikers. Het is niet geheel duidelijk of de Flashback Trojan ook passwords stal en zich gedroeg als een keylogger. In ieder geval, de schade is naar alle waarschijnlijkheid beperkt gebleven.

Wat kan ik tegen de Flashback Trojan doen?

flashback trojan verwijderenApple heeft een security update uitgebracht. Daarnaast is het gewoon nodig om te investeren in een goede virusscanner voor mac. Een favoriet is de Mackeeper. Op dit moment is het gevaar geweken, maar nieuwe variaties van de FlashBack Trojan kunnen weer uitbreken. Volgens een inschatting zijn er nog zo´n 20.000 Mac computers die besmet zijn en nog een deel uit maken van de Flashback Trojan botnet.Vandaar, laat je niet in slaap sussen. De tijd dat een Mac geen antivirus nodig had, is voorbij.

Voor meer informatie:

Gerelateerde artikels:

 

LiBerBits

Remi Valentijn

Comments on this entry are closed.

Previous:

Next: