Malware is een algemene term voor allerlei kwaadaardige programma’s en codes in alle mogelijke formaten en gedragspatronen. Het voorvoegsel Mal staat dan ook voor malicious d.w.z kwaadaardig. Malware is dan ook in beginsel gewoon een software programma, maar die is gebouwd is met kwade intenties door haar scheppers. Het is in feite een krachtig stukje gereedschap geworden in handen van internationaal opererende criminele cyber-maffia groeperingen. De criminaliteit op het internet is dan ook met enorme sprongen toegenomen. Er wordt dan ook enorm veel geld gepompt waardoor de malware steeds meer complexer wordt en moeilijker te detecteren en te verwijderen door anti-malware software programma’s. Dit wordt vaak uitgevoerd in combinatie met allerlei phishing scams om de slaagkans weer verder te vergroten. De computer opschonen van malware is tegenwoordig niet meer zo makkelijk. De detectie en het verwijderen van malware vraagt om het gebruik van een krachtige malware scanner die alle apparaten kan controleren: Bitdefender Multi Device Total Security!
Naar gelang hoe de malware zich verspreidt en hoe deze gedraagt op de besmette computer wordt een verdere onderverdeling aangebracht. Een bekende vorm van malware is ransomware. In het Nederlands wordt deze term het meest vertaald als gijzel-virus. Toch, is deze vertaling niet helemaal correct. Ransomware gijzelt de computer van haar slachtoffer en eist dat er losgeld wordt betaald. Ransomware is vaak een combinatie van verschillende malware programma’s, maar haar kern is gewoon een Trojaans paard. Met een Trojaans paard wordt de pc opengezet voor de cyber-crimineel en andere malware soorten zoals een Winlocker. Een Winlocker blokkeert het gebruik van alle mogelijke Windows toepassingen en zorgt ervoor dat de computer wordt gegijzeld. In Nederland is er nu een bepaald ransomware variant zeer actief, het zogenaamde Politie virus. Het Politie virus is een dus een gijzelvirus dat zich voordoet als de politie en het slachtoffer voor de gek houd. Het politievirus neemt de computer in beslag (de Winlocker) en claimt dat de computer gebruiker een of andere wet heeft geschonden. Het slachtoffer denkt vaak dat hij een bepaald delict heeft gepleegd en betaalt de voorgeschreven boete om zo weer toegang te krijgen tot de computer. Cyber-criminelen hebben al miljoenen Euro’s verdiend met deze oplichterij. Sinds mei 2014 is er een nieuwe variant van deze malware actief, het Kovter ransomware virus. Andere bekende namen zijn o.a. het Ukash virus, HDDCryptor, PWobot, Petya, CryptoWall, Hidden Tear en het Interpol virus.
Ransomware is maar een variant van malware. De traditionele term voor malware is natuurlijk virus. Een computervirus dekt qua lading niet alle nieuwe vormen van malware. Een computervirus nestelt zich normaliter in de computer en hoeft niet direct schade te berokkenen. De traditionele virus werd verspreid via emails. Los van deze bekende mailvirus soort, zijn er een aantal andere virus soorten te onderscheiden.
- Bootsectorvirus. Dit virus voegt gegevens toe aan het opstartgedeelte van een computer die het besturingssysteem moet starten (de bootsector).
- Macrovirus. Dit virus wordt verspreid door bestanden met een macro erin. Voorbeelden zijn Word-documenten. Een meer complexere variant is de Microsoft Word Intruder.
- Tijdbomvirus. Dit virus wordt pas actief op een bepaalde datum of tijd (1 april en vrijdag de dertiende zijn daarbij populair). Hierbij kan elk soort virus worden geactiveerd.
- Logic bomb. Dit virus activeert als er een bepaalde, voorgeprogrammeerde, verandering optreedt in de computer. Hierbij kan elk soort virus worden geactiveerd.
- Python Malware. Malware die geschreven is in een specifieke programmeertaal zoals Python om besturingssystemen te besmetten.
Spyware is ook een bekende malware soort. Spywareprogramma’s lijken in zekere zin op computervirussen. Beide worden geïnstalleerd zonder dat de gebruiker er iets van weet en beide hebben nadelige gevolgen voor de gebruiker. Daarnaast zal de computer vaak trager worden door deze malware. Niettemin er zijn wat verschillen tussen spyware en computervirussen. Spyware kopieert zichzelf niet en installeert zichzelf op zo’n manier dat het de hele tijd mee opstart wanneer de computer wordt opgestart. Een virus kopieert zichzelf en probeert zoveel mogelijk andere computers te besmetten. Een Spyware programma is specifiek ontwikkeld voor het vergaren en doorspelen van alle mogelijke informatie zoals welke websites er worden bezocht en welke programma’s er staan geïnstalleerd op de computer. Een soort van spyware is een keylogger die vooral alle toetsaanslagen registreert en doorstuurt. Ideaal voor het vergaren van informatie over passwords. Een andere vorm van spyware is adware. Adware zal steeds advertenties tonen aan een computergebruiker. Vele antivirus programma’s detecteren geen adware, hoewel ze voor flinke problemen zorgen. Voor meer informatie: hoe kan ik adware verwijderen en vermijden?
Andere bekende soorten zijn Trojaanse paarden en Wormen. Let op, malware is vaak modulair en combineert verchillende soorten malware in één programma! Concreet voorbeelden: Blackhades en de Zeus Trojan.
Overheidsspionagesoftware kan ook als malware worden aangeduid als deze onrechtmatig en in het geheim wordt ingezet.
Je ziet het, malware is een bonte verzameling van allerlei mogelijke soorten kwaadaardige programma’s. Let wel, de kwaadaardigheid verdwijnt vaak wanneer een zekere autoriteit ze inzet! In dat geval wordt er gesproken over spionage software of surveillance software. Deze kunnen o.a. door een werkgever worden ingezet voor het monitoren van haar werknemers. In ieder geval, het is zeer belangrijk om de computer op te schonen van allerlei mogelijke malware die zich op de computer kan hebben verstopt en het hele systeem vertraagt en in gevaar brengt. Het investeren in een goede malware scanner c.q. virusscanner is dan ook voor iedere computer gebruiker een noodzaak geworden.
Tip: malware kan alle mogelijke apparaten infecteren. Een virus op een slimme telefoon (Android Smartphone) is tegenwoordig snel opgelopen vooral als je gebruik maakt van free mobile apps!
Tip: malware kan het Windows register beschadigen. Maak het Windows register schoon nadat je de betreffende malware hebt verwijderd van de computer. Voor meer informatie: