REGISTER OPSCHONEN

Is het Windows register opschonen daadwerkelijk nodig? 

Het register opschonen wordt vaak aanbevolen op vele verschillende websites voor het optimaliseren van de computer. Het is goed om te beseffen dat we geen wonderen mogen verwachten. Een schoon Windows register zal de computer niet sneller maken. Het Windows register heeft niettemin zeker wel aandacht nodig.

register opschonenEen vervuild Windows register kan leiden tot verschillende computer problemen. Bovendien kan het Windows register beschadigd raken door malware. Het opschonen van het register van corrupte Windows sleutels, beschadigde register invoegingen en restbestanden is belangrijk voor de algehele stabiliteit van het Windows besturingssysteem. Het Windows register speelt een cruciale rol voor een goed werkende Windows computer. Elke handeling op de computer wordt in het Windows register geregistreerd. Het Windows register bevat alle informatie, instellingen, opties en waardes voor het Windows besturingssysteem en alle hardware en programma’s dat op de computer zijn geïnstalleerd. Bijvoorbeeld, wanneer een nieuw programma is geïnstalleerd, staat dit programma niet alleen op de harde schijf, maar wordt er ook een nieuwe (sub)register sleutel aangemaakt in het Windows register. Deze unieke register sleutel bevat alle instellingen van dit programma zoals de versie, hoe het programma moet worden opgestart, waar het programma staat etc. Deze informatie stelt het Windows besturingssysteem op het programma uit te voeren. Wanneer een virus het Windows register in de war schopt of wanneer  maand op maand nieuwe programma’s slordig worden geïnstalleerd en ge-deïnstalleerd zal dit uiteindelijk leiden tot een trager reagerende computer. Je zou kunnen stellen dat het Windows register zonder onderhoud uiteindelijk tot een rommelige bibliotheek veranderd waarbij de bibliothecarius (het OS) steeds over rond-slingende boeken valt en boeken slechter kan vinden. Aangezien Microsoft geen goed en gemakkelijk gereedschap heeft ontwikkeld voor het opschonen van het register, hebben veel software bedrijven zelf zogenaamde registry cleaners ontwikkeld. Een registry cleaner is een programma dat het Windows register kan schoonmaken en repareren.

Is het register opschonen met een registry cleaner wel en goed idee?

register opschonen met kennisZoals bovenvermeld, het opschonen van het Windows register is af en toe nodig wanneer men slordig programma’s van de computer verwijderd en gewoon veel nieuwe programma’s installeert. Hierdoor wordt het Windows register belast. Ik zou niet wil zeggen dat het opschonen van het register een noodzaak is. Alleen na een malware incident zal het zeker nodig zijn om het register op te schonen met een registry cleaner. Toch, de vraag is of een registry cleaner eigenlijk wel het juiste gereedschap is. Er zijn vele nep-cleaners ontwikkeld en de goede programma’s zijn vaak duur. Ik zou zelf geen registry cleaner kopen. Het register opschonen is trouwens ook maar een van de taken die in verband staan met computeronderhoud. Zoals we op onze hoofdpagina beschrijven, Computer Opschonen, zijn er andere onderhoudstaken die veel meer aandacht vereisten. Het is daarom dat ik zelf een alles-in-één pc-onderhoudsprogramma wil aanbevelen aan mijn lezers. Dit is zeg maar een complete gereedschapskist voor het optimaliseren en opschonen van de computer. Elke computerleek kan zonder problemen hiermee ook het Windows register opschonen. Voor meer informatie: selectie van de beste utility software voor computeronderhoud.

Gerelateerd onderwerp:

Bronnen:

Heb jij ervaringen met registry cleaners en het opschonen van het windows register? Deel ze met ons op ons Google+ bericht over het register opschonen.

LiBerBits

Remi Valentijn

Comments on this entry are closed.